Предупредувачка фотографија како доказ за тоа колку микроби остануваат на рацете на децата откако играат надвор

8 мај, 2020
Naslovna

Фотографијата е направена за да им се покаже на студентите од микробиологија колку колонии на габи и бактерии ќе формираат на нечија рака по доаѓањето од надворешната средина.

Лабораторискиот техничар Наташа Струм чекаше нејзиниот син да се појави по натпреварот за да ја стави раката на агарната плоча. Таа потоа ги покажа овие резултати во час за микробиологија. Резултатот од отпечатокот е скоро вонземјански и покажува колку микроорганизми живееле на рацете на нејзиниот син пред да ги измие.


Ова е прв пат да ја видите оваа фотографија додека сеуште има пандемија на корона вирус, па добро е да се потсетите колку е важно редовното миење на рацете.

– На почетокот на првата година, им кажуваме на студентите дека микробите се насекаде. Ова е еден од начините што сакав да им го докажам. Важно е сите да знаат дека отпечатокот на мојот син не се разликува од отпечаток од некој друг кога би го сторил истото. Бактериите се насекаде и затоа е важно сите да одржуваме хигиена на рацете редовно – заклучува таа.