Револуционерно откритие на порта! Ова е лек за корона – го конзумираме, а за тоа не сме свесни!

4 мај, 2020
Naslovna

Француските научници планираат да ги тестираат никотинските лепенки на пациенти кои имаат вирус корона и здравствени работници на „првата борбена линија“ по една студија откриле дека пушачите може да бидат многу помалку изложени на ризик од заразување со вирусот. Студијата во голема болница во Париз сугерира дека супстанциите во тутунот – можеби никотин – потенцијално би можеле да ги спречат пациентите кои пушат да добијат Ковид-19, пишува „Гардијан“.

Клиничките испитувања на никотинските лепенки се во очекување на одобрување од француските здравствени власти. Научниците, сепак, инсистираа на тоа дека тие не ја охрабруваат популацијата да пуши, што носи други потенцијално фатални ризици по здравјето и убива 50 проценти од пушачите.

Иако никотинот може да ги заштити оние кои го консумираат од вирусот, пушачите кои се заразуваат често развиваат посериозни симптоми заради токсичните ефекти на чадот од тутунот на нивните бели дробови, велат тие.

Тимот во болницата „Пити-Салпериер“ испитале 480 пациенти кои биле позитивни на вирусот, од кои 350 се хоспитализирани, а останатите со помалку тешки симптоми се пуштени дома. Од оние што се примени во болницата, чија просечна возраст е 65 години, само 4,4 проценти се покажа дека се пушачи. Од ослободените дома, со просечна возраст од 44 години, пушеле 5,3 проценти.