Русија го прави најмоќниот снајпер на светот

5 јуни, 2020
Русија го прави најмоќниот снајпер на светот

Русија започна со изработка на најновата снајперска пушка DXL-5 која ќе биде во можност да погодува мети и на оддалеченост од 7 километри, изјавил генералниот директор на компанијата „Лобајев армс“, Владислав Лобајев.

Тој исто така потсети дека моментално најголемиот дострел на една снајперска пушка е 4,2 км и дека тоа е пушката „Самрак“. Според неговите зборови ќе биде конструирана и специјална муниција за оваа пушка која дополнително ќе овозможи загарантиран успех метата да биде погодена.

Пушката ќе биде готова на почетокот на 2021 година, но поради пандемијата која го зафати светот, можно е да има мало одложување додека ова моќно оружје се појави во светот.