Сакаше да побегне од насилниот маж и побара развод – Тој и го исече носот со нож!

16 мај, 2020
naslovna

За време на пандемијата на корона вирусот, дојде до пораст на семејното насилство.

Еден авганистанец е обвинет за отсекување на носот на жената со кујнски нож, откако поднела барање за развод, соопштија денеска официјалните лица, во време на големо зголемување на семејното насилство заради наметнати ограничувања поради пандемијата на корона вирусот.

24-годишната жртва, мајка на седумгодишно момче, се обиде да избега од својот насилен сопруг, во југозападната провинција Пактика, кој не и дозволи да го стори тоа, рече Кошбо Мајданвал, шефица на регионалниот оддел за жени.

„Нејзиниот сопруг ја удри и ја отсече носот со остар кујнски нож“, рече таа.

-“Таа сакаше развод затоа што тој честопати ја злоставувал и ја тепал.” – додаде таа

Нападот се случи овој месец, а полицијата го уапси сторителот.Жената по лекувањето била испратена во куќата на нејзиниот татко.Мајндавал рече дека одделот регистрирал 13 случаи на семејно насилство во изминатите два месеци.

– Пандемијата на вирусот ја влоши семејната состојба за жените – рече таа, додавајќи дека причината за зголемените потврдени случаи на насилство може да лежи во почестото известување за насилство отколку порано.

Авганистан е една од наједнаквите држави во светот. Присилните бракови, семејното насилство и „убиствата на честите“, кои се однесуваат на убиството на член на семејството заради наводниот срам што членот го нанесе на целото семејство, е широко распространет низ целата земја. Групите за човекови права проценуваат дека повеќе од половина од авганистанските жени доживуваат семејно насилство еднаш во животот.