Се појави клучен симптом на корона вирусот, обрнете внимание ако го чувствувате ова

19 мај, 2020
корона

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека губењето на говорот кај пациенти со корона болест може да биде придружено со недостаток на движење и доколку пациентот ги чувствува овие симптоми, тој мора да се јави во службата за итни случаи.

– Многу луѓе кои се заразени со коронавирус ќе доживеат благи до умерени симптоми на респираторни заболувања и ќе закрепнат без посебен медицински третман. Сериозни симптоми се отежнато дишење или останување без здив, болка во градите или притисок, невролошки проблеми (губење на координацијата на мускулните движења и засилен говор) – посочуваат експертите на СЗО.

Луѓето кои ја прележале короната честопати не можат да зборуваат поради притисокот што вирусот го става на нивните бели дробови. Тие исто така остануваат без здив, како да не се во состојба да зборуваат.

Губењето или нарушувањето на говорот исто така може да бидат симптоми на други медицински и психолошки состојби и важно е да ги препознаете пред да посетите лекар.

Други истражувања откриле дека капките за говор кај асимптоматски случаи на болеста можат да бидат начин за пренесување на болеста. Научниците откриле со помош на УВ светлина дека преку говор можат да се испуштаат  илјадници вирусни честички  за само една секунда.