Со право го нарекуваат докторот на несреќата- Познат економист тврди дека не чека опасност која е поголема од вториот бран на корона вирусот(ВИДЕО)

23 мај, 2020
експерт

Економистот Нуриел Рубини предупреди за продолжен пад и бавно економско закрепнување од корона вирусот.Тој го носи прекарот доктор на несреќата заради неговите мрачни предвидувања. Професорот Рубини вели дека има некои работни места што едноставно нема да се вратат по оваа криза.Дури и ако глобалната економија се опорави од ефектите на коронавирусот оваа година, тоа ќе биде „анемично“.Тој предупреди за „невидена“ рецесија. Професор Рубини ја предвиде финансиската криза за 2008 година пред многу други.„Беа потребни околу три години за време на светската финансиска криза за производството да падне нагло“, рече тој за програмата на BBC-Talking Asia од неговиот дом во Њујорк.

„Овој пат не траеше три години, дури ни три месеци. За три недели, дојде до пад на секоја компонента“.Професорот Рубини исто така рече дека секое закрепнување ќе биде во форма на она што економистите го нарекуваат „U“ или дури „нешто поблизу до L “ – како што тој  го нарекува „Голема депресија“.Закрепнувањето во форма на U значи дека најпрво ќе следи пад, а потоа ќе се опорави само после долг период на бавен раст или никаков раст.Обновувањето во облик на L е уште подрастично – паѓа нагло и останува таму долго време.Ова е поради губењето на многу работни места и во богатите и во сиромашните земји како резултат на масовниот застој во борбата против вирусот.„Овие работни места  ќе бидат вратени само делумно, со пониски плати, без приходи, со намалено работно време“, рече тој.

„Ќе има уште поголема несигурност во работата и платите за просечниот работник“.Неговото предупредување доаѓа бидејќи бројот на случаи на корона вирус во светот надминува пет милиони, со тоа што многу земји забележаа втор бран на инфекции и се борат да ги отворат своите економии – клучен фактор за тоа дали економскиот раст може брзо да се врати.

„Може да отворите ги продавниците, но прашањето е дали тие ќе се вратат“, вели тој. “Повеќето трговски центри во Кина се уште се празни. Половина летовите се откажани. Германските продавници се отворени, кој сака да оди и да купува?”

Азија сепак ќе има подобар раст од „другите напредни економии“.

Но, ќе има поголема расправија меѓу САД и Кина, а многу азиски земји ќе бидат принудени да избираат меѓу две суперсили.

„Секој од нив ќе му каже на остатокот од светот, без разлика дали сте со нас или против нас“, вели тој. “Или користете ги моите системи за вештачка интелигенција, моите 5G, моите технологии, мојата роботика. Или користете го оној од мојот ривал. Затоа ќе има поделен свет.”

Во врска за својот прекар доктор на несреќата, прашањето дали заземањето на толку долга негативна позиција значи дека тој сигурно ќе биде во право во одреден момент, тој рече дека го претпочита името Др. Реалист, отколку Др. Несреќа.