Список на симптоми на Корона вирусот: Овие тегоби ги искусиле претежно децата

4 септември, 2020
profimedia-0553203181 (1)


Тринаесет од 68 деца, кои во сеопфатна студија за ефектите на КОВИД-19 врз најмладата популација, кои биле заразени со коронавирус како симптоми пријавиле дијареја, повраќање или грчеви во стомакот, а дури 21 дете имало треска.

Вообичаени симптоми на цревен вирус или вознемиреност во стомакот, како што се дијареја, повраќање или грчеви во стомакот кај деца, може да бидат знак на инфекција со коронавирус. Имено, тим научници од Кралскиот универзитет во Белфаст ги проучувале ефектите на КОВИД-19 врз децата и заклучиле дека овие проблеми треба да се додадат на списокот со симптоми, што во Велика Британија во моментов вклучува треска, кашлица и губење на мирис или вкус, пишува Би-Би-Си.

Kids can develop severe complications from COVID-19 in rare cases | Science  News

Треска е исто така честа појава

Истражувачите зеле крв од скоро 1.000 деца и откриле антитела кон коронавирусот во 68 примероци, што значи дека во одреден момент имале КОВИД-19. Половина од децата со антитела откриле дека имаат симптоми; најчесто треска, пријавена од 21 од 68 деца. Кашлицата исто така беше многу чест симптом, но беше пријавена и кај деца кои немале антитела или не биле заразени со коронавирус. Проблеми со варењето биле пријавени од 13 од 68 позитивни деца, а шест од нив доживеале губење на вкус. Се наведува дека ниту едно од децата не било сериозно болно, ниту им било потребно болничко лекување.

Appendicitis: Providing Safe Care for Kids during COVID-19 | Mission Health  Blog

„За среќа, знаеме дека повеќето деца кои ќе се заразат со вирусот нема да бидат многу болни, но сè уште не знаеме колку можат да го шират“, рече еден од водачите на студијата, д-р Том Вотерфилд.