СТАТИСТИЧАР ПРЕСМЕТУВА: Колку ризик навистина претставува короната? Резултатите се зачудувачки и имаат важна порака за државниот врв

4 септември, 2020
covid 19

Дали е можно целата ситуација со коронавирус да е едноставно претерана? Статистичарот и колумнист на Фајненшл Тајмс, Тим Харфорд, исфрли таква пресметка што е невозможно да не се праша – зошто толку драма?

Овој експерт понуди малку поинаков поглед на глобалното зло што коси сè пред себе, а најмногу – економијата. Харфорд ги зеде предвид 65.000 евидентирани смртни случаи од Ковид-19 во Велика Британија. Ни се чини многу, но всушност е помалку од 0,1 процент од вкупното население во таа земја.

Од друга страна, економијата е во неизмерно полоша состојба, државните долгови рапидно растат, а родителите се плашат да ги испраќаат своите деца на училиште. Бројни канцеларии се празни, како и железничките станици, па дури и некои трговски центри. Професорите на универзитетите бараат студентите да не доаѓаат на колеџи. Сето ова, а досега 99,9 проценти од земјата го преживеа првиот бран на инфекција.

Со оглед на моментално нискиот ризик од инфекција, во комбинација со низок ризик од заболување, просечниот 30-годишник е далеку поголем ризик од возење мотор, скијање или возење отколку од вирусот.Сите овие активности носат некои ризици, но ризици што повеќето од нас ги прифаќаат. Многу поверојатно е дека младите луѓе ќе умрат во сообраќајна несреќа отколку од Ковид-19. Сепак, одбивањето да се качите во автомобилот од страв да не бидете убиени ќе се смета за симптом на силна вознемиреност.

Во Британија, околу 40 луѓе од секој милион секој ден се заразуваат со вирусот, според најдобрата проценка што ја добил Харфорд од Заводот за национална статистика. Од тие 40 можеби еден процент ќе умре, а друг процент ќе претрпи долгорочни компликации.

Во просек, еден од два милиони животи денес е изложен на ризик од коронавирус. Тоа не е ништо – во земја како Велика Британија, тоа би значело 67 смртни случаи или сериозни болести на дневна основа. Но, дури и тоа не треба да нè плаши. Излегувањето од дома и ризикот од изложеност на коронавирус во моментов не е многу посериозно од редовното капење во текот на целата година.