Американските богаташи спас најдоа на остров. Си купија илјадници корона тестови за себе!

15 април, 2020
2199353_profimedia0385607160_ls

Богатите, кои живеат во елитно изолирано соседство на Флорида, за себе купиле илјадници тестови за корона вирус.

Островот Фишер е „засолништето“ на американски мултимилионери. Станува збор приватен остров недалеку од Мајами, каде има 800 исклучително богати семејства. Тие купиле илјадници тестови за вирусот од универзитетот во Мајами за да ги тестираат жителите и работниците кои доаѓаат на островот, пренесуваат од Мајами.

На овој остров може да се стигне само со брод или хеликоптер, а пристап, освен за станарите, има и за работниците. Просечен годишен приход на ова население е повеќе од 2,5 милиони американски долари.

Купување огромен број тестови е целосно непропорционално во споредба со цела Флорида, каде се тестирала само еден процент од популацијата.

Според администрацијата на островот, причина за купување на тестовите е што повеќе од половина од жителите се стари над 65 години.