Амриканска компанија рекламира серум за “дигање мртви”. Серумот го оживува мозокот а со тоа го враќа човекот во живот со сите негови ментални способности!

12 јуни, 2020
mrtvi

Bioquark, компанија со седиште во Филаделфија, ја предизвика јавноста минатата година, кога објавија дека веруваат дека смртта на мозокот може да се оживее. Повеќето земји бараат од лицето да доживее целосно и неповратно губење на функцијата на мозокот, што во суштина значи дека мозокот е целосно мртов, за да биде прогласен за официјално мртов. Сепак, директорот на Bioquark, Ира Пастор рече дека неговата фирма развила инјекции кои можат да го рестартираат мозокот и ефикасно да ги вратат тие луѓе „од мртвите“. Инјекциите не се тестирани врз животни, што е предуслов за тестирање врз луѓето во многу земји, па пробите ќе се одвиваат во неодредена земја во Латинска Америка. Пробите, кои беа планирани за во Индија минатата година, беа блокирани од Советот за медицински истражувања во земјата.

Според плановите на компаниите за тие студии, ќе учествуваат лица на возраст од 15 до 65 години, чии мозоци се прогласени за мртви по претрпувањето на повреди и се одржуваат живи на уреди. MRI-снимањата  ќе бидат искористени за да се бараат знаци на пресврт на смртта на мозокот. Нивните планови вклучуваат собирање матични клетки од крвта на пациентот и потоа вбризгување повторно во нивните тела.Ова ќе биде придружено со инјекции на пепид во ‘рбетниот мозок.

141120-anand-death-tease_j1vkhv - HealthTimes

Конечната фаза вклучува 15 дена ласерска стимулација на нервите и стимулација на медијалниот нерв, во обид да се врати смртта на мозокот, додека пациентите редовно ќе се следат преку магнетна резонанца.Кога функцијата на стеблото на мозокот на една личност е трајно изгубена и технички веќе не се смета за жива, нивните тела сепак можат да извршуваат некои функции во многу случаи. Овие може да вклучуваат циркулација на крв, заздравување на рани, гестација, варење, екскреција на отпад, па дури и раст и сексуално созревање. Некои електронски активности на мозокот исто така можат да продолжат, но тоа не е доволно за целото тело да функционира.Овој тим верува дека, врз основа на околното ткиво, матичните клетки на мозокот можат да ја избришат нивната историја и во суштина повторно да го започнат животот.

Operations return to normal at south coast mortuary

Оваа студија отвора широк спектар на етички проблеми пред истата да се започне, започнувајќи со прашањето за согласност. Во тој случај, инволвираните пациенти се технички мртви и не можат да се согласат на ништо. Сепак, во документацијата на оваа студија се вели дека согласноста дадена од законските застапници на пациентот е прифатлива. Сепак, тешко е да се знае дали таа личност би сакала да биде подложена на тоа, бидејќи тоа е тема со која личноста ретко се сретнувала во текот на животот и најчесто нема оформено свое мислење за тоа.Покрај тоа, ако одредена функција на мозокот е всушност вратена, каков живот може да имаат овие луѓе? Дали тие во суштина ќе станат живи научни експерименти? Дали нивните спомени ќе бидат недопрени или ќе „се разбудат“ збунети и опкружени со луѓе што повеќе не ги препознаваат?

Ако сметате дека ова звучи амбициозно, компанијата ги постави своите намери на уште повисоко ниво во иднина. Овие напори на компанијата се дел од уште поголем проект познат како РеАнима, кој се фокусира на потенцијалот на биотехнологијата за „човечка невро-регенерација и невро-реанимација“.

Едно е скоро сигурно: Еден или друг начин, овој проект веројатно ќе послужи како уште еден потсетник за тоа зошто генерално е подобро да се остави природата да оди по својот тек…