Бил Гејтс кажа 5 факти како да се спречи корона вирусот!

26 април, 2020
36a996a9fa1f8f6c4f6e

Милијардерот и основач на Мајкрософт, Бил Гејтс, во својот блог истакна пет факти кои ќе ни помогнат да престанеме со ширењето на корона вирусот и да се вратиме во нормала.

Тој го опиша она што ќе биде потребно за да се запре ширењето на корона вирусот и животот да биде нормален повторно.

Гејтс ги сподели своите ставови во долг документ објавен во четвртокот на неговиот блог. Тој рече дека се потребни иновации во пет области: третман, вакцини, тестирање, барање контакти и политики за повторно отворање на економијата.

Гејтс долго време зборуваше за потребата да се подготвиме за пандемија и како да ја спречиме. Тој финансира истражување за пронаоѓање на вакцина, а помага и финансиски за здравството ширум светот преку Фондот Бил и Мелинда Гејтс. Тој помогна во покревање на коалицијата наменета за откривање на иновации за корона вирусот, како и конечното создавање на вакцина.

„Ова е како Втора светска војна, но во овој случај, сите сме на истата страна“, рече Бил Гејтс во својот документ.

Еве што рече Гејтс за секоја област за која смета дека е клучно за да преживеете оваа пандемија.

  • Гејтс рече дека ни треба третман против корона вирус кој е приближно 95% ефикасен за да ги натера луѓето повторно да се чувствуваат пријатно за време на поголемите јавни настани. Доколку немаме ефикасен третман, ќе треба вакцина да се вратиме во нормала.
  • Гејтс, исто така, ги наведе предизвиците за развој на вакцината брзо, велејќи дека на типичната имунизација може ќе и треба пет години за да се појави на пазарот. Тој смета дека 18-месечната временска рамка дадена од владини претставници е најверојатно точна, но дека може да трае подолго или малку побрзо.
  • Тестирањето игра клучна улога во помагањето на државите да се отворат и мора да бидат широко достапни за секој што има симптоми на корона, како и за луѓето кои имаат контактирано со болни од корона. Гејтс рече дека би било добра идеја да се направат многу тестови за корона вирус кои ќе бидат достапни во домовите на граѓаните. „Пронаоѓањето на луѓето кои биле во контакт со оние кои се заразени со корона вирус, може да помогне да се спречи ширењето на пандемијата“, рече Гејтс. Тој додаде дека е важно да се ангажираат повеќе луѓе за да ја завршат оваа работа и дека очекува многу земји да го следат пристапот на Германија, за што е потребно многу работа.
  • Одлуките за повторно отворање на различни делови од економијата ќе бидат предизвикувачки и ќе бараат од лидерите на владата да направат компромиси, рече Гејтс. Тој рече дека училиштата треба да се отворат, бидејќи тие даваат голема придобивка за општеството, додека за големите настани, како што се спортски игри, ќе треба подолго време. Треба да се донесат многу други одлуки, како на пример, колку луѓе можат да седат во ресторан или како да се реновираат фабрики и како да дистрибуираат работници.