Бомба! Тајна одредба формирала фонд од мистериозни 450 милиони долари финансиска помош за коронавирус без речиси никаков надзор!

10 април, 2020
бомба

Одредба вметната во последен момент во извештај за заздравување од коронавирус им дозволила на Федералните Резерви да состават 450 милиони доларски план за финансиска помош без скоро  никаков надзор.

Претходно непријавената одредба којашто фондот за финансиска помош го ослободува од законот за државни отворени средби била сместена во извештај составен од 880 страници и поминат набрзина.

Централната банка нема да биде обврзана да ги објавува јавно средбите или да ги чува досијеата од дискусиите за тоа кои компании ќе имаат бенефит од финансиската помош, иако бордот ќе мора да ги архивира своите гласови,  но тоа може да остане недостапно за разгледување од страна на јавноста се додека не заврши кризата.

“Можеби никогаш нема да дознаеме кои услови им биле дадени на банките, која колатерала им била понудена, кои методи за враќање на парите и задолженија би ги имале банките и останатите финансиски институции, а тоа се важни прашања”, изјавил Чарлс Гласер, медиумски адвокат, кој ги тужел Федералните Резерви за јавни досијеа поврзани со финансиската криза во 2008 година. “Законот е напишан многу широко и им дозволува на Федералните Резерви да избегнат одговорности од јавно излагање “