Црниот пазар исполнет со лажни и украдени маски за лице за борба против Короната

16 април, 2020
Насловна

Секоја земја во светот се натпреварува да купи маски за лице N95 за да се справи со пандемијата на коронавирус.

И измамниците се обидуваат да заработат пари.

Генералниот директор на Escrow.com Џексон Елсегод изјави колку пари може да се потрошат на она што во суштина е црн пазар на маска за лице.

Додека некои од овие обиди за трансакција се целосно измамници, каде што не се испорачуваат, други вклучуваат измамници кои свесно покажуваат неправилни типови маски и украдени медицински материјали од легитимни невладини организации.

Што е Escrow? Тоа е процес во кој две страни плаќаат трета услуга за надгледување на трансакцијата. Кога купувачот ќе ја прими стоката, услугата за зачувување ги пушта парите на продавачот.

Escrow.com вообичаено се справува со продажба на имиња на домени, како и моторни возила и масовна електроника. Всушност, ги обезбедува своите услуги за продажба на високо-профилни имиња на домени, како што се instagram.com, twitter.com, uber.com и gmail.com.

Услугата има репутација дека е многу безбедна, што нормално ги обесхрабрува измамниците.

“Веќе објавивме за голем број на коронавирусни шеми на Интернет. Лажните колекции за тестирање COVID-19 и други лекови се прикажани на веб-страниците што летаат по ноќ, односно за една ноќ многу непознати страници каде што може да се нарача. Хакерите исто така ги насочија луѓето преку веб-страниците за фишинг и измамите со теми од коронавирус на социјалните медиуми. Измама за продавница за трговија со вакцина против коронавирус беше затворена минатиот месец кога американското Министерство за правда настапи, покажувајќи колку е сериозен овој проблем.
Среде пандемијата, има многу реален недостаток на N95, специфичната маска препорачана од ЦДЦ. Светските лидери се борат за нив. Американската влада е обвинета од политичари од земји, вклучително и Франција и Германија, дека плаќале и премија за пренасочување на пратките од маски за лице N95. Овие маски, наводно, не се лесни за правење, а бројни продавачи биле обвинети за зголемување на цените. Бидејќи маските за лице одеднаш станаа вредна стока, тие станаа и совршено оружје за измамниците.
Escrow.com неодамна спроведе истрага и откри бројни лажни веб-страници без никаква претходна историја на Интернет, нудејќи рефус нарачки од маски N95 по сомнително ниски цени. Компанијата забележа откако најде голем број на нецелосни трансакции во кои средствата не беа пуштени на продавачот.