Дали ова не чека после оваа корона пандемија?

18 април, 2020
IMG_1103

Иако во некои држави од Северот на Европа се намали притисокот од мерките што владите ги преземаа, состојбата не е воопшто добра. Вака изгледаат кафитериите и рестораните а ништо подобро не е во моловите и другите отворени продавници. Експертите велат дека најмалку две години ќе се осеќаат последиците од оваа пандемија барем во економска смисла на зборот, но доколку се остварат предвидувањата дека пандемијата ќе има свое второ појавување на есен, тогаш и најголемите аналитичари не земаат за право да прогнозираат што всушност може да му се случи на човекот буквално низ целата планета. Да се надеваме прво на здравје за сите нас, за после да му ја мислиме и на економските проблеми што сигурно ќе дојдат и кај нас. Според некои прогнози во Македонија до крај на пандемијата работа ќе изгубат преку 150.000 вработени, што ако споредиме со преку 50 милиони планирани изгубени работни места во САД, ќе треба да бидеме и ,,среќни,,.