Дали знаете зошто денес е трапав петок?

24 април, 2020
trapav ponedelnik

Првиот петок по Велигден се нарекува трапав петок, така што целата недела се нарекува трапава недела затоа што не се пости во текот на неделата.

Овој ден е познат и како Светиот петок – и според обичај, верниците одат на најблискиот извор и се мијат со надеж дека ќе заздрават од многу заболувања.

На овој ден, во селата околу Ниш и Пирот се вапсуваат јајца, како и за Велигден, освен што тие се наменети за покојните, зашто тогаш се подготвуваат за Зафатен понеделник.

Зафатен понеделник е Велигден за мртвите, ден кога се уредуваат гробовите на починатите и јајцата се поставуваат на гробиштата.

Обичаите, сепак, се различни од место до место – некој ги носи преостанатите велигденски јајца, додека во некои делови тие се вапсаат посебно за денот, на Светлиот или Источниот петок.

Источен петок, исто така, се слави како селска слава на некои места, а вообичаено е и да се заколе јагне.