Детето со аутизам попаметно од Ајнштајн!

17 јуни, 2020
dete

Џејкоб Барнет своевремено бил „обележан“ со дијагностициран аутизам, а во моментов подготвува дипломска теза по квантна физика, иако лекарите им рекле на неговите родители дека нивниот син веројатно нема никогаш да знае како да врзе чевли. Како и да е, се покажало дека 14-годишното момче од Индијана има повисок коефициент на интелигенција од Ајнштајн, а тој дури зборувал и на престижната годишна конференција ТED (Technology, Entertainment, Design).

Кога на двегодишна возраст на момчето му бил дијагностициран умерен до тежок аутизам, на родителите им било кажано дека е најдобро да се „вклучи“ во системот за специјално образование, а предавачите ја убедиле неговата мајка Кристен дека нејзиниот син никогаш нема да научи повеќе од најосновните вештини. Сепак, Џејкоб не прифатил ваков вид учење – како што вели неговата мајка во книгата што неодамна ја објави – тој се повлече подлабоко и подлабоко во себе и одби да зборува со секого. Но, Кристин забележала дека кога не бил на терапија, Џејкоб правел „спектакуларни работи“ – на свој начин: „Тој направи мапи низ целиот под со помош на стапчиња за уши. Тоа беа карти на местата што ги посетивме и тој се сеќаваше на секоја улица“, изјавила таа за Би-Би-Си.

Еден ден, мајката на момчето го одвела да ги гледа ѕвездите. Неколку месеци подоцна, тие повторно го посетиле планетариумот, каде што предавал некој професор. Секогаш кога професорот поставил прашање, Џејкоб ќе кренел рака и ќе започнел да одговара – лесно разбирајќи ги комплицираните теории за физиката и движењето на планетите. Патем, тој молчел во поголемиот дел од своето детство, а кога зборувал – можел да комуницира на четири различни јазици. Тогаш Кристин сфатила дека на Џејкоб може му треба нешто што посебните прописи за образование не му го дале, па решила да ги преземе работите во свои раце. „За еден родител застрашувачки е да се впушти во тоа и покрај советите на експерти“, пишува таа во својата книга. „Но, во моето срце знаев дека ако тој остане во специјалното образование, ќе биде изгубен“. Затоа мајката, инаку професорка по професија, одлучила да го отпише синот од специјално училиште и да го подготви за „нормално“ образование.

Момчето „процветало“ – неговата мајка му дозволила да ги истражува работите што го интересирале. Тој бил заинтересиран за различни модели и ѕвезди. И тој се дружел со „нормални“ деца – играјќи, патувајќи … Мајка му го опкружувала само со работи што го интересирале и со љубов.

На 11 години, Јаков бил подготвен за колеџ. Тој во моментов студира физика и работи на своја теорија за релативноста, а професорот од универзитетот Принстон Скот Трамаин во писмото до семејството Барнет вели:

„Теоријата на која работи, вклучува некои од најголемите проблеми во астрофизиката и теоретската физика. Секој што ќе го реши ова, ќе биде на пат да ја освои Нобеловата награда “.

Ворнер Брос веќе ги откупил правата да снима филм за Џејкоб, а Кристин и нејзиниот син во моментов се на европска турнеја во промовирање на книгата. Сè на сè, вели г-ѓа Барнет, клучот беше да му дозволиме на Џејкоб да биде свој – да му се помогне да го проучи светот со отворени очи – наместо да се фокусира на списокот на работи што не можеше да ги направи.