Длабок пад на американската економија! Дрон ја сними состојбата на клучната индустрија во САД, полошо е отколку во 1929та година

5 мај, 2020
дрон

Во првиот квартал од оваа година, заради воведувањето на вонредните мерки, американската економија доживува најголем економски пад во последната деценија, пренесува BBC.

 Веќе сега, според денешните официјални проекции, кои не ги одразуваат ефектите од целата криза, туку само периодот од воведувањето на вонредните мерки за вонредни, забележан е крајот на периодот на рекорден економски раст и најавен е годишниот пад од 4,8 проценти, каков што не е забележан од 2014 година.

Покрај тоа, повеќе од 26 милиони луѓе во САД се пријавиле во Бирото за невработени.

„Ова е невидено отскокнување од колосек. Економијата е во пад“, рече Марк Занди, виши економист во „Муди аналитика“.

Американската администрација одвои повеќе од 3.000 милијарди американски долари за покривање на дефицитот, а американското Министерство за финансии подготвува значителна интервенција.