Добрата страна на короната: Хималаите се гледаат од Индија по „неколку децении“!

11 април, 2020
Хималаи

Делови од Хималаите, најголемиот планински венец во светот, станаа видливи од Индија деновиве.

Хималаите се наоѓаат меѓу два азиски индустриски гиганти, Индија и Кина, и на тој начин се наоѓаат помеѓу два огромни извори на загадување на воздухот.

Бидејќи во моментот преовладува пандемијата на корона вирусот, многу земји се ставени во карантин, а производството е значително намалено. Затоа, загадувањето на воздухот значително опадна.

Ова доведе до големо намалување на загадувањето на воздухот, а со тоа и контурите на Хималаите повторно станаа видливи.

„За прв пат во скоро 30 години, јас јасно можам да ги видам Хималаите!“, Напиша еден корисник на Твитер од Индија.

Благодарение на значително подобрување на квалитетот на воздухот, откако оваа индустрија престана и обемот на патниот и воздушниот сообраќај, се случи овој „феномен“.

Индиските градови, особено Њу Делхи, се наоѓаат на врвот на најзагадените области во светот скоро секој ден, а од пандемијата на вирусот корона, процентот на штетни честички во воздухот е намален за скоро 45%.

Така, квалитетот на воздухот во Јаландхар, кој е оддалечен 160 километри од Хималаите, сега е оценет како „добар“. Од лани минатата година до сега, ниту еден ден воздухот не беше оценет како добар. Што повеќе!

Контурите на овој планински венец овие денови можете да ги видите подолу.

Планините на Хималаи може да се видат од Јаландхар, бидејќи загадувањето е намалено во Пенџаб. Прекрасна глетка #punjab#COVID19#pollutionpic.twitter.com/iZy7hwxX9R