Единствената компанија за производство на храна што остварува профит и покрај Коронавирусот е сопственост на Ворен Бафет, но тој не е среќен со оваа инвестиција

23 април, 2020
s4.reutersmedia.net_-e1587410885377

После падот на продажбата по долги години, гигантот за храна Крафт Хајнц продава повеќе од она што се очекува поради пандемијата „Коронавирус“. Иако пазарот во ек на корона се спушти на историското ниво, Крафт Хајнц направи извонредно закрепнување заради големата побарувачка за конзервирана стока за време на карантинот.

Околу една третина од Крафт Хајнц е во сопственост на Беркшир Хатавеј. Цената на акциите на компанијата скокна за 32% повеќе, што успеа да фати само 22%.

По многу години компанијата забележа пад на продажбата, додека цената на акциите на компанијата се намали за над 66%. Компанијата сè уште беше во долгови со спојувањето на Крафт и Хајнц, а Ворен Бафер минатата година на состанокот изјави дека не е задоволен од оваа инвестиција.

Во средината на 2019 година, Мигел Патрицио ја презеде компанијата како извршен директор и водеше огромен обид за пресврт од тоа време. Според зборовите на „Јаху“, тој ја презеде контролата врз компанијата како да е куќа во оган.

Клучна статистика на компанијата

Аналитичарите од Вол Стрит беа двосмислени во врска со акцијата, која во моментов има цена од 27 долари за акција. 3 од аналитичарите велат дека е време да се купи акцијата; еден аналитичар рече дека инвеститорите треба да ја продадат акцијата затоа што ова е крајно време да го сторат тоа, додека 17 лица рекоа дека инвеститорите треба да ги држат акциите.

Што да се има предвид

Иако бројките не се баш сигурни и акциите сè уште треба да се опорават од распродажбата на пазарот на коронавирус, акциите се уште се намалени за 13%. Патрицио само што постави нов тим на директори и ги вложува парите во производството на врвните брендови.