Експериментален антивирусен лек значајно ја подобрила состојбата на дури 68 % на пациентите

17 април, 2020
Naslovna

Здравствениот статус на 68 проценти од пациентите со тежок Covid-19 значително се подобри по третманот со експерименталниот антивирусен лек ремдесивир, се вели во студијата објавена во угледниот England Journal of Medicine.
Од 53 пациенти чиишто податоци биле анализирани, 22 биле од САД, 22 од Европа и Канада и девет од Јапонија. На почетокот на терапијата со ремедивир, 30 пациенти биле на респиратори, додека четворица биле поврзани со ЕКМО-уреди (екстракорпорална мембрана оксигенација).

Не е одобрен

Во текот на следењето на пациентите, што траеше во просек 18 дена, 36 пациенти (68 проценти) имаа значително подобрување. Во тој период, 25 пациенти биле ослободени од болничко лекување, или 47 проценти, додека седум починале. Авторите на студијата велат дека резултатите се надежни, но предупредија дека во нивната анализа спаѓаат мал број пациенти кои биле следени за релативно кратко време. Понатаму, тоа не беше клиничко испитување, туку програма за сочувствителна употреба. Тоа е програма што му овозможува на пациентот да се лекува со нов лек кој сè уште не е одобрен од регулаторниот орган.

Клинички студии

Кога новиот коронавирус САРС-КоВ-2 започна да одзема многу животи во Кина во јануари, компанијата „Gilead Sciences“ се пријави во Вухан Институтот за вирологија за патент за ремдесивир во третманот на „Ковид-19“. Две најголеми клинички студии за ремдесивир, една на пациенти со тешки и други на пациенти со умерени симптоми, се спроведени во Кина од февруари, со резултати што се очекуваат подоцна овој месец. Покрај тоа, во тек се пет клинички испитувања со ремдесивир во Европа, САД и Азија, некои како дел од Глобалната програма за солидарност што ја започна Светската здравствена организација (СЗО).