Експерименталната вакцина е тестирана, ова се првите резултати

24 април, 2020
Naslovna

За прв пат, експерименталната вакцина „во голема мерка“ ги заштитi мајмуните од корона вирусот, според биофармацевтската компанија “Sinovac Biotech”. Вакцината, која користи инертни патогени агенси на вирусот, беше дадена на група од осум мајмуни кои биле вештачки заразени со вирусот три недели подоцна, изјавуваат од  компанијата.

„Четирите макаки (мајмуни) кои ја примиле високата доза на вакцината немале никаква трага од вирусот во нивните бели дробови седум дена по инфекцијата“, велат од лабораторијата.

Другите четири мајмуни, со помала доза на вакцината, имаа зголемување на вирусно оптоварување во организмот, но сепак успеаја да ја одбијат болеста.

Овие резултати допрва треба да бидат проверени пред да бидат потврдени од научната заедница.

На 16 април „ Sinovac Biotech “ започна клиничко тестирање на оваа вакцина кај луѓето. Сепак, лабораторијата одби да ги коментира овие откритија до Франс Прес.

„Ова се првите сериозни претклинички податоци што сум ги видел во врска со експериментална вакцина“, коментира американскиот виролог Флоријан Крамер на Твитер.

Британскиот имунолог Луси Вокер посочува дека „прашање е дали оваа заштита трае долго време“.

Покрај проектот “Sinovac”, Пекинг ги одобри другите две експериментални вакцини, додека американската современа лабораторија со седиште во март објави дека спроведува клинички испитувања на експериментална вакцина во САД.

Фармацевтските групи и лабораториите за истражување ја водат трката во развој на третмани и вакцини за вирусот корона. Се проценува дека ќе бидат потребни најмалку од 12 до 18 месеци за да се добие вакцината.