ЕВРОПА ​се дели на цревена и зелена корона зонa: Овие се деталите

13 мај, 2020
naslovna

Ние мора да сториме сè што можеме за да го спасиме летото во Европа – ова тврдење се слушаат сè почесто во Брисел и на видео конференции организирани во различни институции на ЕУ, а Европската комисија денес ќе донесе пакет со упатства за земјите членки за тоа како да се координира туристичката сезона. во ерата на коронавирусот .

Предлозите на комисијата не се познати, но може да се шпекулира дека тие ќе одат во насока јавно предложена од професорите Микел Олиу-Бартон и Бери Праделски од Оксфорд и Универзитетот Париз-Дафин: нивниот предлог е да обележат различни региони во рамките на земјите-членки во зелена или црвена боја. во зависност од тоа колку е поволна епидемиолошката состојба во секоја од нив и да им се овозможи на туристите слободно да патуваат меѓу зелените области.

Зелената би значела дека вирусот е под контрола, а црвената не, но за да функционира таковиот систем, потребен е висок степен на координација на епидемиолошките мерки, како што се социјалното растојание, тестирање и следење на контакти на ново заразените лица.

 Тереза ​​Грас, државен секретар во хрватското Министерство за внатрешни работи, вчера изјави пред Комисијата за граѓански слободи на Европскиот парламент дека сегашните ограничувања на граничните премини во рамките на ЕУ најпрво треба да се олеснат за оние што патуваат меѓу области со слична епидемиолошка ситуација. Карло Реслер (ХДЗ), член на тој комитет, се согласи. 

„Каде што нема веќе значителна епидемиолошка опасност, треба да се обезбеди слободно движење на луѓето “ , рече Реслер.

Препораките на Комисијата, кои ќе бидат објавени денес, нема да бидат обврзувачки за земјите-членки, а вистинската одлука за тоа кога и како да се отворат границите останува на националните власти. На националните власти им останува да одлучат дали да пропишат задолжителна 14-дневна самоизолација или карантин за секој што ќе влезе во нивната земја: Шпанија, на пример, пропишува ваква мерка, а Франција, од друга страна, направи исклучок за граѓаните на другите земји од ЕУ.

Ваквиот пристап веројатно ќе биде најпосакуван во препораките на Комисијата. Сè ќе остане во доменот на националните сили, но Комисијата сака да им помогне на државите отварањето да се одвива кординирано, постепено и без дискриминација , односно без посебни привилегии за само некои граѓани на ЕУ, на штета на другите. Клучен критериум не треба да биде националноста, туку само здравствените критериуми.

Принципот на недискриминација меѓу граѓаните на ЕУ, исто така, може да значи дека склучувањето билатерални договори за туристичките коридори помеѓу само некои земји-членки не е охрабрено. Во интервју за германскиот „Билд“, за тоа зборуваше и Манфред Вебер, шефот на Европската народна партија во ЕП, кога ги спомна разговорите меѓу Германија и Хрватска како нешто што не е добар пример затоа што се случува билатерално, наместо заеднички на ниво на ЕУ. Но, повторно е прашањето колку земји-членки ќе ги следат ваквите препораки.

Европската комисија, наводно, не сака земји-членки да пропишат задолжителен карантин по преминувањето на границата. Наместо тоа, тој сака да ги охрабри да бидат водени од тоа дали епидемиолошката состојба во областа од која доаѓа патник е поволна или не, дали епидемиолошките мерки таму се слични на оние што се во сила во таа земја и слично. Како дел од овие критериуми, ќе биде значаен и бројот на тестови за КОВИД-19 во некои земји. Но, сите држави работат на зголемување на капацитетот за тестирање.Доколку земјите-членки успеат добро да се координираат за сето ова, до лето може да има некаква интерактивна мапа на ЕУ на која луѓето што сакаат да патуваат на летен одмор ќе можат со голема сигурност да видат колку е безбедена во епидемиолошка смисла-која дестинација, па дури и  “до тој степен што ќе видат какви правила има хотелот или каква е политиката на социјално растојание на плажата.