Фејсбук и Твитер ја променија бојата на своите икони во црна. Еве зошто

1 јуни, 2020
ссс

Социјалните мрежи Твитер и Фејсбук ги сменија своите профили фотографии на официјалните страници и нивните икони станаа црни. Со овој потег, тие решија да покажат солидарност во борбата против расизмот, која станува сè поголема во светот, пишува Business Insider.

Откако американскиот полицаец уби афроамериканец, Џорџ Флојд, за време на апсењето, бројни Американци почнаа да протестираат и избувнаа немири на улиците, а сè повеќе луѓе почнаа да бараат конечно истребување на расизмот во општеството.

“Расизмот не е дел од социјалното растојание. Сè поголем страв и несигурност во врска со пандемијата, забележавме нешто загрижувачко. Расизам и неправда со кои црно-кафените луѓе се соочуваат скоро секој ден”, рекоа тие на Твитер.