Фејсбук објави: НЕМА доказ за вмешаност на СТРАНСКИ ФАКТОР во протестите во САД

6 јуни, 2020
facebook

Фејсбук објави дека нема докази за координирана странска вмешаност во американските протести предизвикани од убиството на Афроамериканецот Џорџ Флојд, кога белите полицајци го убиле во Минеаполис.

„Активно го бараме тимот и сè уште не наидовме на странско мешање или внатрешно координирано неавтентично однесување поврзано со протестите“, беше објавено од Фејсбук.

„Ние сакаме да ги предупредиме луѓето да не ност брзи заклучоци без јасни докази за странска вмешаност“, се додава во соопштението.

Американскиот јавен обвинител Вилијам Бар претходно обвини странски фактор и „екстремистички агитатори“ за ширење поделби во американското општество по бруталното убиство на Афроамериканецот Џорџ Флојд во Минеаполис.

Смртта на Афроамериканецот Џорџ Флојд, кој го задуши полицискиот службеник со колено, доведе до протести низ САД и во светот.