ФЕНОМЕНАЛНО: НАСА објави први одлични фотографии од Марс. Вака РЕАЛНО изгледа планетата Марс од блиску…

6 јуни, 2020
mars

Ако некогаш сте се запрашале како навистина изгледа животот на Марс, сега можете да го видите од прва рака.

Ако мирот и убавината се она што го барате, нема да најдете поубаво место од површината на Марс. Иако е наречена Црвена планета, НАСА со помош на специјални камери успеа да ги фотографира деловите каде се видливи сите бои и нијанси, а земјата изгледа како да е во други бои.

Камерата HiRISE на НАСА веќе цела деценија снима неверојатни сцени на Марс. Овие фотографии се толку детални што научниците можат да ја проучуваат планетата до најмалите детали без да стапнат на неа. Кон крајот на минатата година, НАСА одлучи да понуди повеќе од 2.000 фотографии на располагање на јавноста.

Многу е тешко да се одреди животот на Земјата пред 3,9 милијарди години, но можеби Марс има зачувани траги, велат истражувачите.

Научниците сега се прашуваат зошто НАСА не спровела подетални истражувања со подобри инструменти. Наместо тоа, тие проучуваат дали Марс е потенцијално живеалиште, наместо да се фокусираат на наоѓање живот на цревната планета.

На Марс е откриена водена површина во која можат да живеат микроорганизми.