Изгледа дека не е панголин – Од кое животно САРС-КоВ-2 се пренесе кај човекот?

1 јуни, 2020
Capture

Длабокото истражување за генетиката на новиот корона вирус покажува дека дека корона вирусот ги заразил и лилјаците и панголините, велат истражувачите, додавајќи дека е рано да се заклучи дека панголините се виновни за пандемијата и дека може да се појави третиот вид-домаќин на вирусот пред да се пренесе на луѓето.

Она што е јасно е дека корона вирусот во неколку наврати ги заменувал гените со слични видови кои инфицираат лилјаци, панголини и можен трет вид, според тим истражувачи од универзитетот Дјук, Националната лабораторија Лос Аламос и други места објавени во списанието Science Advances. , пренесува Н1.

Она што е исто така јасно е дека луѓето треба да го намалат контактот со дивиот свет што може да пренесе нови инфекции, заклучија истражувачите.Тимот анализирал 43 комплетни геноми од три видови на корона вирус кои инфицираат лилјаци и панголини и личат на новиот корона вирус.

„Во нашата студија покажавме дека навистина САРС-КоВ-2 има богата еволутивна историја што вклучува пренасочување на генетскиот материјал помеѓу лилјакот и панголинот пред да се добие можноста да се пренесе на луѓето“, изјави Елена Џорџи, научник од тимот на националната лабораторија во Лос Аламос, која работеше на студијата.

Овие животни се продаваат како храна во многу земји, вклучително и во Кина, и беа главниот извор на пандемијата.

„Тековниот корона вирус од панголините е многу различен од САРС-КоВ-2 за да биде нејзин нов потомок“, напишаа истражувачите.Истражувачите исто така рекоа дека останува нејасно дали мешањето и совпаѓањето помеѓу вирусот на лилјаци и вирусот кај панголините е доволно за да се трансформира вирусот во форма што сега ја има, што лесно ги заразува луѓето. „Исто така е можно домаќините заразени со корона вирус кои можат да се шират кај човечката популација преку вмрежување на видови, сè уште да не се идентификувани“, напишаа истражувачите, додавајќи:

„Ако ново соединение на САРС-КоВ-2 не предизвика ширење на инфекција кај нејзините природни домаќини, таквиот вид никогаш не може да се идентификува“.

„Луѓето се изложени на инфекција преку пазари на кои се продаваат разни видови на животни, но и со длабоко влегување во нивните природни живеалишта, како што се шумите каде живеат овие животни“, велат истражувачите.

„Додека барате директен резервоар на САРС-КоВ-2, едно е јасно: намалувањето или елиминирањето на директен контакт со човекот со дивиот свет е клучно за да се спречи ширење на нова зооноза, или нов корона вирус од животните, во иднина“, заклучија истражувачите.