Извештаи и шифрирани пораки: Русија објави тајни документи за ослободувањето на Братислава

7 април, 2020
topovi

Руското Министерство за одбрана објави нова серија на документи посветени на ослободување на европските земји од фашистичките окупатори. На 4 април 1945 година, ,во жестока битка советските сили ја ослободиле Братислава, главниот град на Словачка.

Во чест на настанот, на веб-страницата на Министерството за одбрана беше постирано ново видео „Братска слава и храброст: во чест на 75-годишнината од ослободувањето на Братислава од германско-фашистичка окупација“, кое објави уникатни и претходно непознати архивски документи, вклучувајќи фотографии, политички извештаи и шифрирани документирани пораки.

Во извештаите за состојбата во Братислава се вели дека градот бил ослободен за кратко време. Со помош на Црвената армија, Братислава брзо оживеала. Докажано е дека покрај словачкото разузнавање, имало дел од Германците кои немале никаква врска со окупаторите, пишува Спутник.

Посебно место меѓу декласираните документи е сведочењето на нацистите за време на окупацијата.

Ослободувањето на Братислава од германско-фашистичките окупатори го започнале силите на 2-от украински фронт во април 1945 година. Главниот штрајк го извршила Армијата на 53-та и 7-та гарда, помогната од флотата „Дунав“ и 5-те воздухопловни сили.

Советската армија целосно ја ослободила Братислава во моќната битка на 4 април 1945 година. Покажала огромна храброст и херојство, што го потврдуваат и документите за наградите.

„Населението на Братислава ја гледа Црвената армија како ослободители од германско-фашистичко и унгарско поробување. Многумина Словаци им се благодарни на нашите сили, а сродноста на рускиот и словачкиот јазик им овозможува на населението и војската да комуницираат едни со други“, се вели во извештајот на Советската армија.

На денот на ослободувањето на Братислава, по наредба на Јосиф Сталин, Москва ја поздравила победата на советската армија пукајќи 224 топови, пренесува Спутник.