Како државите ширум светот ги следат мобилните телефони за време на пандемијата!

4 април, 2020
mobilen

Тeхнологијата сама по себе неможе да се декларира како добра или лоша, едноставно технологијата е веќе видена.
Прашање е само како ќе се користи.

Хрватска е пред одлука дали ќе ги прати своите граѓани или не. Наменето е, според Владата, да се следат само оние кои се во изолација, треба сами да ја преземат апликацијата, со која ќе се воведат во системот, а доколку не се согласат на мониторинг, им се заканува карантин. Апликацијата ќе ја следи локацијата, без повици и текстуални пораки.

Полска направи апликација за паметни телефони, со која ќе се докаже дали во самоизолација луѓето ги исполнуваат наметнатите мерки, начинот на користење на е со испраќање селфи редовно преку апликацијата. Апликација наречена “Kwarantanna domowa” или “Дома карантин” е наменета за корисници на кои им се укажува задолжителна самостојна 14-дневна самоизолација по враќањето од странство. Оние што не испраќаат селфи 20 минути откако ќе биде побарано да го сторат тоа, ќе бидат посетени од полицијата. Апликацијата користи геолокација и препознавање на лице, така што нејзините корисници ги известуваат надлежните органи за почитување на самоизолацијата.

Сингапур Слична апликација направи и Сингапур, кој ги следи контактите преку апликацијата наречена TraceTogether преку Bluetooth. Оваа апликација може дури и да го измери растојанието помеѓу две лица, притоа посветувајќи ги посебно да внимаваат во ситуацијата во која луѓето се наоѓаат на помалку од два метра едни од други, повеќе од половина час, овие информации се чуваат 21 ден, колку што е и времето на инкубација на  вирусот, за подоцна да може да се утврди кога некој бил заразен.

Јужна Кореја Слично е и во Јужна Кореја, таа исто така користи апликација развиена од тамошното министерство за внатрешни работи. Тоа им овозможува и олеснува на на луѓето во карантин полесно да останат во контакт со медицинскиот персонал, а исто така користи и GPS за да ја следат локацијата односно да се спречи прекшување на мерките за карантин на корисникот. Како прво, Корејците пред скоро еден месец откако беше промовирана апликацијата, објаснија дека, намерата е да се спречи појавата на ширење кој, зарази многу голем број на луѓе.