Како ќе знаеме дали хотелот е чист по корона вирусот?

26 април, 2020
61871550-hotel-ciscenje-hodnik

Маските и заштитните ракавици веројатно ќе станат стандардни дел од униформата на хотелскиот персонал, додека шишиња за дезинфекција ќе бидат поставени на секој агол во хотелот.

Иако поголемиот дел од светот сè уште е во карантин од пандемијата на корона вирус, хотелските менаџменти во светот се спремаат да се започне повторно работа. Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат хотелите е враќањето на довербата на гостите дека нивните сместувачки места се безбедни и чисти за употреба.

Пред пандемијата, само неколку луѓе мислеа дека многу странци спијат во хотелските соби, дека луѓето со непознато здравје ги допираат кваките, чешмите, далечинскиот управувач … Денес, ова е главната тема за која треба да размислите. Како хотелите ќе ги ублажат сомневањата на гостите за сигурноста и безбедноста?

Канцеларијата за туризам во Сингапур предложи иницијатива наречена SG Clean, која вклучува седум критериуми за чистота и безбедност, кои сите нивни хотели треба да ги исполнуваат за да бидат овластени за деловно работење. Само оние хотели кои се придржуваат кон строги протоколи за чистота и безбедност ќе добијат зелено светло од SG Clean.

Малезија исто така започна со спроведување на слична програма наречена Clean & Safe Malysia, која вклучува специјално следење на чистотата на хотелите во таа азиска земја. Важно е да се потенцира дека чистотата ќе ја контролира трета страна, односно лица кои не се вработени во хотелот.

Многумина се прашуваат како ќе изгледа хотелското сместување по пандемијата на корона вирус. Експертите за туризам се согласуваат дека промените ќе бидат неопходни.

Хотелите можат да ги мерат температурите на гостите кога влегуваат во хотел за да ги намалат шансите за зараза. Повеќе внимание ќе биде насочено кон безконтактниот бизнис. Се очекува зголемување на услугите за најавување преку интернет, употреба на дигитални клучеви, мобилни плаќања и слични корисни апликации. Ова се прави со цел допирите до разни работи да се доведат на минимум.

Некои хотели се подготвуваат да вклучат напредни технологии во нивниот бизнис, како што е ултравиолетовата светлина за да се елиминираат бактериите, вирусите и другите микроорганизми во собите. Исто така, постои подолготрајно решение во форма на агенси како што се ACT CleanCoat, кој ги одбива бактериите и вирусите од површините што се применуваат.