Кои се најризичните професии за време на корона пандемијата?

2 април, 2020
doktor

Ризикот за зараза кај луѓето од разни професии, зависи директно од близината и должината на контактот со потенцијално заразената особа или контаминираните. Сепак, здравствените работници се изложени на најголем ризик да се заразат со вирусот.

Тие се погодени од сите инфекции затоа што обично работат во близок контакт со пациентите.

Поради изложеноста на вирусот корона, многу здравствени работници во многу земји во светот се веќе во карантин.

Ризикот за други професии зависи директно од близина на контакт и од должината на времето што го поминуваат со потенцијално заразни лица или предмети што носат микроби.

Така, другите на списокот со ризични работни места се поврзани со давање на лична нега и помош, особено за оние кои обезбедуваат услуги на стари лица – најчесто жртви на оваа болест. Овие, тогаш, се старатели и геријатриски медицински сестри.

Веднаш зад нив се оние кои даваат прва помош во најкритични ситуации – ова важи и за медицинската амбуланта, противпожарната служба и полициските службеници.

Поради големата изложеност со голем број контакти, ризикуваат и продавачите, касарите и работниците на киоск за брза храна.

Во Америка се пријавени бројни случаи на изолација кај персоналот на летотовите – пред сè, стјуардесите – заклучокот е дека блискиот физички контакт со бројни патници на повеќе летови во текот на еден работен ден го зголемува ризикот. Меѓу пилотите, ова е помал случај.

Физичката близина, исто така, се покажа како ризична за стоматолозите, козметичарите, фризерите, па дури и адвокатите.

Меѓу ризичните работни места се и куририте и хигиеничарите.