Ленин и мртов баснословно ја чини Русија: Нема да верувате колку издвојуваат годишно за одржување неговото тело

2 мај, 2020
ленин

Еден од најголемите следбеници на идеологијата на Маркс, лидерот на Советскиот сојуз, Владимир Илич Ленин, почина во 1924та година и беше погребан во мавзолејот во близина на московскиот Кремљ.

Лидерот на СССР остави голем белег како водач на Октомвриската револуција, а после неговата смрт го наследи Јосиф Сталин.

Она што е интересно е дека Ленин не е традиционално погребан или кремиран. Неговото тело е сочувано целосно. Поставен е во стаклен ковчег и е така изложен повеќе од 90 години.

Сепак, трошоците за одржување се прилично малку. Одржувањето на човечкото тело да се распадне не е лесен процес, поради што руските власти трошат огромни 13 милиони рубли, односно 200 000 долари годишно.

Во Русија честопати се поставуваше прашањето за погребот на Ленин. Во една анкета, повеќе од 8000 Руси сметаа дека треба да биде достоен за погреб, но Кремљ ја отфрли идејата.