Луѓето кои имаат преживеано корона вирус имаат доживотни последици

11 април, 2020
corona posledici

Без разлика дали имате симптоми или не, вирусот е повеќе или помалку штетен за белите дробови и остава трајни последици кои бараат промени во животниот стил и доживотно медицинско следење.

Вирусот САРС-КоВ-2 предизвикува уништување на имунитетот, кај луѓе со помал имунитет пред да можат да произведат антитела. Веќе се зборуваше за тоа што го прави овој вирус различен од неговите роднини и слични вируси, и проф. др. Д-р Асја Штипиќ Марковиќ, специјалист пулмолог, алерголог и клинички имунолог во Специјалната болница за белодробни заболувања, ги објаснува точните механизми на инфекција и последиците кај пациентите.

– Вирусот ја избра идеалната стратегија за опстанок: покрај тоа што ја менува генетиката, се шири три пати побрзо, го користи рецепторот на ензимот ACE-2 за да влезе во ќелиите што го обвиткуваат бронхијалниот систем и да градат алвеоли (затоа е „попогубен“ од другите корона вируси) и на крај се размножува во широк опсег на респираторниот систем преку кој секојдневно се транспортираат огромни количини на воздух. Овој воздух достигнува длабочина на човечкото тело, т.е. до краевите на бронхијалните гранки кои разменуваат гасови со крв од капиларите што ги „завиткуваат“ алвеолите. Во оваа област, најдраматичните промени се случуваат кај лица со дисфункционален имунолошки систем (или ако вирусот се реплицира побрзо отколку што може да реагира имунолошкиот систем) како резултат на битката меѓу напаѓачот и одбрамбените сили – објаснува Проф. Штипиќ Марковиќ објаснува дека вирусна пневмонија и тежок респираторен синдром може да се појават кај пациенти, што укажува на неможноста на кислородот да влезе во организмот.

Ова предизвикува неконтролирана имунолошка реакција на организмот и оштетување на други органи.

– Иако благи инфекции и воспаленија во горниот респираторен тракт се најчеста форма на болеста, сериозен третман сè уште е неопходен од неколку причини: тие се извор за ширење на болеста преку популацијата и опасност за луѓето со мала имунокомпетентност – објасни проф. Штипиќ Марковиќ.

Таа вели дека кај пациенти со лесна до умерена пневмонија, лекарите ги докажале промените со пресметана томографија, односно радиолошки метод за снимање на органи или делови од телото во серија слоеви со помош на х-зраци.