Маж и жена го продадоа целиот свој имот, а потоа се обидоа да патуваат до „крајот на Земјата“ и да докажат дека станува збор за рамна плоча, ги чекаше непријатно изненадување

5 септември, 2020
shutterstock_743886001_1000x0

Крајната дестинација беше островот Лампедуза, во архипелагот Пелагија, за кој се веруваше дека се наоѓа на крајот на Светот.

Станува збор за маж и жена на средна возраст кои припаѓаат на заговорниците на теоријата дека земјата е рамна, кои во Италија се нарекуваат „терапевти“ и кои успеале да стигнат до крајниот југ на Италија, во Палермо, од северната провинција Венето, што е одалечено повеќе од илјада километри.

Тие го продадоа автомобилот, купија брод и се упатија кон Лампедуза, но за да стигнат таму мораа да пловат околу Сицилија во голем круг, што беше многу опасен и тежок потфат за малиот брод со кој пловеа.

Бродот не издржа и двајцата туристи, уморни и жедни, завршија на островот Устика крај брегот на Палермо. Тие беа земени таму од крајбрежната стража, која обично спасува мигранти кои доаѓаат од Африка.

Двајцата авантуристи биле приведени и ставени во карантин, од каде избегале, повторно ги зграпчиле своите чамци и тргнале кон „крајот на Земјата“ за да докажат дека станува збор за рамна плоча.

„Смешна работа е што тие се ориентираа на нивниот пат користејќи компас, инструмент кој работи токму благодарение на магнетната сила на земјата, што оние што веруваат дека земјата е рамна, треба да ја негираат“, вели д-р Салваторе Закики, кој работи во поморскиот оддел. Министерство за здравство и обично се занимава со мигранти.

Двојката се обиде да избега повторно, но заврши во куќата на митоман, кој ги држеше затворени од страв да не заболат од Ковид-19.

„За среќа, тоа не беше вистина, Венецијанците беа ослободени и вратени дома, но не сме сигурни дека тие го сменија своето верување за обликот на Земјата“, изјави д-р Зикики за весникот.