МОЖЕТЕ ДА ЗАМИСЛИТЕ: НАСА МУ ЗАБРАНИ НА ТРАМП…

8 јуни, 2020
nasa

НАСА забрани промотивно видео кое американскиот претседател го постави како дел од својата кампања, бидејќи се појавуваат вистински астронаути.

Во триминутното видео со наслов “Make Space Great Again” се прикажуваат сцени од првото слетување на Месечината и говорот на тогашниот претседател Кенеди со сцени од говорот за Доналд Трамп во 2018 година, ветувајќи нови достигнувања во истражувањето на вселената.

Според правилата на НАСА, нејзините снимки можат да бидат објавени исклучиво за целите за известувањето во медиуми, но не се дозволени да се користат за маркетинг кампањи и промоции.

Исто така, на астронаутите не им е дозволено да се појават во вакви кампањи, дури и во случај ако самите се согласат на тоа.

НАСА реагираше брзо и побара отстранување на спорното видео од каналот YouTube, а на предизборниот штаб на Трамп му се заканува и судска постапка за неовластено користење на снимките.