Наредбата на Трамп одобрува Америка да ја поткопува месечината

10 април, 2020
Mesecinata

Извршената наредба вели дека САД ќе се спротистави на сите интернационални обиди да се забрани отстранувањето на делови од Месечината, Марс или било каде во вселената.

Можеби светот е растргнат од Коронавирусот, но Доналд Трамп има помалку Земјени грижи, откако ја потпиша наредбата со која се охрабрува САД да откопува минерали на месечината.

Од наредбата јасно е дека САД не ја гледаат вселената како заедничка на глобално ниво, и почнуваат со откопување без никаква интернационални преговори.

“Американците треба да имаат право на комерцијално истражување, опоравување и користење на изворите од вселената”, изјавено е во наредбата, истакнувајќи дека САД никогаш го нема потпишано согласувањето познато како Месечева спогодба. Овој договор укажува дека било која активност во вселената треба да е во согласност  со интернационалните закони. Во 2015, Конгресот на САД донесе закон во кој експлицитно се дозволува американските компании да ги користат изворите од месечината и астероидите.

Трамп упорно инститира на утврдување на Америчка моќ во вселената, формирајќи ги Вселенските Сили како дел од Америчката војска мината година за да спроведе вселенска војна каде е потребно. Претседателот делува збунет од композицијата на вселената, кога објави на Твитер во јуни дека НАСА “треба да се фокуцира на многу побитни работи што се прават, вклучувајќи го Марс (од кого Месечината е дел).”

Не е јасно дали претседателот навистина мисли дека месечината е дел од Марс.