НОВИ ЗНАЦИ Шпански лекари откриваат: Раните симптоми при откривање на корона вирус се појавуваат на нозете

18 април, 2020
stopala_1000x0

Тим шпански експерти испитуваат откако забележале случаи кога лицата кои имаат дамки на нозете слични на „варичела “ подоцна тестирани и  позитивни на „Ковид-19“, пренесува The Sun.

Шпанскиот генерален совет на официјални експерти соопшти дека може да биде ран показател за опасениот  вирус, кој до сега зарази скоро два милиони луѓе ширум светот.

Во изјавата, експертско тело соопшти дека има „бројни случаи“ кога пациенти со корона вирус имаа црвени дамки на нозете, пронајдени во Италија, Франција и Шпанија.

На ова сведочеа и дерматолозите и педијатрите.

Овој симптом беше особено откриен кај тинејџери и деца со корона вирус, но беше помалку присутен кај возрасни.

„Овие се виолетови дамки(многу слични на оние на сипаници) кои обично се појавуваат на прстите и нормално се лекуваат без да остават трага“, се вели во соопштението.

„Советот ги повикува своите колеги и членови да бидат претпазливи бидејќи ова може да биде знак за откривање на„ Ковид-19 “.

Локалните медиуми пишуваат дека ако се докаже врската помеѓу болеста и дамките, може да послужи како знак за рано откривање на вирусот или да помогне да доведе до дијагностицирање кај асимптоматски пациенти.

Сепак, советот рече:

„Очигледно, заради краткото време сè уште не можеме да зборуваме за научни докази“.

Исто така додаде дека ги испитувала наодите.

Во меѓувреме, Меѓународната федерација на Podologists пријави еден од првите случаи на симптоми, откако се појавија дамки на ногата на 13-годишно момче на 8 март.

На почетокот, за нив се сметаше дека се предизвикани од гризнување од кафеав пајак, но подоцна во своите тинејџерски години развиле тинејџери со симптоми Ковид-19.

Откако ја проучувале медицинската историја на неговото семејство, лекарите откриле дека неговата сестра и мајка имаат треска, кашлица и останување без здив шест дена пред да има црвени дамки за прв пат.