НОВО ДИЗИНФЕКЦИСКО СРЕДСТВО ЗАШТИТУВА ОД ВИРУСОТ ДО 90 ДЕНА Може да се испрска во трговски центри, лифтови и јавни површини и да се обезбеди постојана заштита

29 април, 2020
dezinfekcija_bolnica5-090420

Научниците од универзитетот за наука и технологија во Хонг Конг (HKUST) дизајнираа средство за дезинфекција што може да заштити јавни површини од коронавируси до 90 дена.

Средството нареченo МАП-1 (повеќестепено антимикробно полимер) ефикасно убива и до 99,9 проценти од високо заразни вируси, како што се оние што предизвикуваат сипаници, заушки, рубеола, како и бројни бактерии.

Неговата ефикасност е исто така била потврдена  кај микроорганизмите отпорни на лекови во две теренски студии спроведени во болницата „Коулон“ и Домот за стари лица Haven of Hope Woo Ping.