Почина Фра Џакомо велемајсторот на малтешкиот ред

30 април, 2020
о

Големиот мајстор и принц на суверениот малтешки ред, отец Џакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангвието, почина во Рим неколку минути по полноќ, откако му беше дијагностицирана неизлечива болест, неколку месеци порано.

Отецот Џакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангвието беше примен во Суверениот малтешки ред во 1985 година како витез на честа и осветувањето и беше избран за 80-ти принц и голем мајстор на суверениот малтешки ред во Врховниот совет 2018 година.

Според член 17 од Уставот на суверениот малтешки ред, големиот командант Фра Ри Гонкало де Пејоте де Вилас Боа, ја презеде функцијата привремен заменик и ќе остане на чело на Суверениот малтешки ред до изборот на новиот велемајстор.