ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЧИПУВАЊЕ НА ЛУЃЕТО! Проектот е успешно спроведен на над 3000 Швеѓани, а еве која земја е следната мета!

16 мај, 2020
1234

Компанијата Biohax успешно спроведе проект за инсталирање на поткожни чипови од компании во Шведска. Дури три илјади луѓе решија да го инсталираат, а локалните власти им дадоа поддршка со воведување можност за плаќање за билет за воз со чип. Сега, Biohax се надева на голем напредок на пазарот на ЕУ.

Втората станица за проширување нае Италија, пишува „Euronews“. Ерик Ларсен, Швеѓанец, изјавува дека се чека само одобрување од италијанското Министерство за здравство.

Кога ќе го добие, очекува околу 2.500 луѓе да пристапат до инсталацијата во Милано и Рим.

“Оваа технологија е создадена за да ни помогне. Тоа е како да имате мали суперсили”, објаснува Ларсен.

„Повеќето луѓе не сфаќаат дека нашите чипови немаат GPS и дека не ги следиме клиентите. Но, јасно ми е дека луѓето се плашат затоа што добиваат впечаток за слична технологија од холивудските филмови“, вели Ларсен.

“Лично, не гледам ништо лошо во тоа. Тоа е пасивна технологија, контролирана е од сопственикот. Мора да бидете многу блиску до читање на податоците. Инсталацијата не е ниту болна, исто како да ве каснала пчела”, вели шведскиот информатичар Мартин Левин кој три години тој има два чипови во раката, чија инсталација чинеше 150 евра.

„Тоа е иста технологија како и банкарските картички, а ризиците се исти. Уште покомплицирано е ако идните верзии ги следат вашите здравствени информации или ако содржат други приватни информации“, вели Роб ван Ејк од Европскиот форум за иднината на приватноста.

Компанијата посочува дека нема причина да се плашиме. Се очекува голема пресврт и масовна употреба на чипови со развој на технологија со која чипот ќе функционира како паричник.

“Се надевам дека плаќањето ќе стане главна функција. Очекувам иднина во која чипот ќе стане еден вид мобилен идентитет”, вели Левин. Во Италија веќе се водат преговори во таа насока со Vodafone и PayPal, а британската компанија BioTeq исто така развива технологија за плаќања со чипови.