Покрај рацете, овие предмети мора секојдневно да ги дезинфицирате!

12 април, 2020
pored-ruku-ove-predmete-obavezno-morate-dezinfikovati-svakodnevno-640x427

Покрај тоа што постојано се миете и дезинфицирате рацете, носите маска и нараквици кога излегувате неопходно е и дезинфекција на предмети во домот.

Корона вирусот лежи на некои површини неколку дена, па затоа е важно да внимавате на тоа.

Еве неколку предмети на кои треба да обрнете внимание:

Светлосни прекинувачи

Kако што ги дезинфицираме рачките на вратите, исто така треба да се постапува со светлосни прекинувачи, особено оние на излезот и тоа неколку пати на ден. Вака вирусот нема да остане присутен на нив.

Рачки на вратите и рачката на вратата од бањата

Овие се најопасните места. Кога влегуваме во куќата, ги допираме надворешните и внатрешните рачки на вратите, а потоа и рачката на вратата од бањата. Само кога сме во бањата, темелно ги миеме рацете, но ги оставаме сите вируси и бактерии на рачките. Затоа, тие треба да се дезинфицираат неколку пати на ден.

Клучеви

Ова најчесто забораваме да го дезинфицираме. И клучевите од автомобилот и куќата мора да се дезинфицираат кога ќе се вратите дома. Најдобро е тие да имаат одредено место во куќата, за да не допираат други делови.

Телефони

Мобилните телефони постојано се со нас, шетаат, во продавница, во аптека. Кога ќе се вратите дома, треба да ги дезинфицирате. Исто така запомнете да дезинфицирате онаму каде ги ставате телефоните, можете да оставите и вируси таму.

Тастатура

Во моментов повеќето од нас работат од дома, честопати нашите деца користат ист компјутер. Важно е да се дезинфицираат и тастатурата и глувчето барем еднаш дневно.