Предвидувањата на рускиот доктор го загрижуваат светот: Кoрона вирусот не е последниот во серијата на вируси, еве што не очекува во иднина!

13 април, 2020
korona virus

Рускиот биолог предвидува можно одмрзнување на антички вируси кои се сериозна закана за луѓето.

Рускиот биолог Кирил Шаршов смета дека вирусите од одмрзнатиот вечен мраз може да претставуваат сериозна закана за човештвото.

Како што вели тој, постои хипотеза дека со глобалното затоплување, топењето на глечерите ќе се „одмрзнуваат“ античките вируси.

Сепак, тој вели дека сега е актуелно да се зборува за корона вирусот, за кој вели дека бил активен порано, но не бил забележан од системите за тестирање.

Меѓутоа, постојат вируси кои се кај животни, но не се опасни за луѓето, вели тој, наведувајќи го како пример вирусот што предизвикува бронхитис кај птиците.

Тој додава дека има и други респираторни вируси кои ги инфицираат животните кои можат да се пренесат на луѓето, како што се беснило и енцефалитис.

Шаршов вели дека вирусите предизвикани од инсекти во тропските региони денес стануваат се поактуелни, но поради глобалното затоплување, тие се преселуваат во северните региони.

„На пример, вирусот на треска од Западен Нил, различен вид на маларија, кој во нашиот регион е донесен од комарци“, вели Шаршов.