Прв пат во историјата Ерусалим празен за Велигден! Монаштвото во маски и ракавици! Но сепак се случи чудо!

18 април, 2020
IMG_3128

Вакви сцени никогаш не се видени во историјата на Ерусалим на Голема Сабота, во црквата на Светиот гроб , монасите да носат заштитни маски и ракавици.
Грчкиот православен патријарх Теофил трети, не носел маска но брзо по започнување на литијата ја напуштил црквата со запалени свеќи.Симнувањето на Благодетниот оган секојс година со авион се пренесуваше ви Грција, Русија, Украина, Србија, Бугарија, Груза и  Романија, но оваа година тоа нема да се случи. Така Велигден за преку 260 милиони православни христијани се слави во рестриктивни услови, иако дури и за време на војни ова никогаш не се има случено во историјата.