САД ке ги прекине односите со земјите кои ги казнуваат хомосексуалците

23 април, 2020
Naslovna

Администрацијата на Доналд Трапм размислува да ги прекине разузнавачките врски со земјите што ги казнуваат хомосексуалците. А што е со големиот сојузник, Саудиска Арабија?

Сите разузнавачки врски би можеле да бидат раскинети со земји каде хомосексуалноста е казнива со закон, да се наметнат САД да ги присилат тие нации да ги менуваат законите, вели директорот за сите разузнавачки информации, Ричард Гренел.

„Не можеме само да дадеме морален поттик и да очекуваме другите да одговорат и да ја направат вистинската работа“, вели Гренел во интервју за Њујорк Тајмс.

Гренел, кој важи за прв член на кабинетот кој отворено се прогласи за геј, работи напорно за да ги промовира напорите за антидискриминација од страна на владата на САД. Пред да влезе во разузнавачки информации, Гренел работел и како германски амбасадор за да ги поврзе геј, лезбејките, бисексуалните и трансродовите групи од САД и други земји. Гренел тврди дека има „грб“ на Белата куќа во оваа нова кампања.

„Имаме целосна поддршка од претседателот. Тоа е американска вредност и политика на САД. Ако некоја разузнавачка земја апси жена за нејзиниот пол, тие апсолутно би направиле нешто. Самите САД се побезбедни кога нејзините партнери ги почитуваат основните човекови права“. вели Гренел.

Околу 70 земји во светот имаат закони против хомосексуалноста, вклучувајќи ги и водечките американски партнери во светот – од Саудиска Арабија, преку Египет, до Кенија. Администрацијата на Доналд Трамп веќе има проблеми со „Саудиска Арабија“ во врска со убиството на саудискиот новинар Џамал Кашоги во конзулатот на земјата во Истанбул. Убиството беше очигледно нарачано и извршено по нарачка во Ријад, а Трамп изјави дека веројатно не се очекува да се занимава со голем сојузник (и спонзор на САД) заради известувач.

Гренел не прецизираше дали овие „прекини“ значат целосна соработка или само споделување на некои информации.