САД се подготвува за 2040та! Вештачка интелегенција, променливи маневарски формации: САД е далеку пред сите…

20 јуни, 2020
sad svet

Америка очекува новото оружје и вмрежувањето да им помогнат на војската да создадат курс за воените војни децении однапред.

Идејата на концептот е нови технологии за нови концепти на војна, променливи маневрирани формации, напад од повеќе насоки и прилагодување кон механизирана борба.

Резервоари кои ќе контролираат вооружени роботи на теренот, вештачка интелигенција за препознавање и таргетирање, ласерско оружје на возила и авиони, водени муниции, системи за брза реакција во милисекунди, „роеви“ на борбени авиони – сите овие се елементи на современото војување што американската војска ги очекува до 2040 година.

https://twitter.com/IndiaResearchC1/status/1273820339823194113?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1273820339823194113&ref_url=https%3A%2F%2Ftimes.com.mk%2Fsvet%2Fsad-se-sprema-za-2040-veshtachka-intelegencija-promenlivi-manevarski-formacii-sad-e-daleku-pred-site%2F

„Идните концепти“ на кои се ангажирани најголемите експерти во воената база “Fort Eustus” сериозно ги проучуваат војните што ќе се случуваат во иднина.

Командата за развој на борбените способности на армијата во иднина собира специјални научни „сили“, експерти за технологија за вооружување и воена стратегија и програмери. Идејата е во основа да се истражи не само како ќе пристигнат новите технологии, а има многу системи кои ги менуваат парадигмите во раниот развој, туку и како новата технологија ќе создаде нови концепти за војување.

„Напаѓачките формации на оклопни возила, на пример, би можеле да бидат полесни за маневрирање заради новите автоматски системи, сензори и вештачка интелигенција, така што помалите единици би биле подеднакво ефикасни, истовремено намалувајќи ја ранливоста во случај на голем контранапад од страна на непријателот“, рече генералниот командант на армијата за иднината, генералот Џон Мареј, за медиумите.

-“Најважно е да разбереме дека никогаш не можеме да бидеме сто проценти во право. Годината 2040 година е нашиот фокус. Наше разбирање е дека дотогаш технологијата, економијата, глобализацијата и демографската слика ќе бидат највлијателни. Ние се обидуваме да го опишеме, а не да објасниме како ќе изгледа сето тоа. Ако ја разбирате сликата, тогаш ви е полесно да се подготвите за војна во нови околности” – заклучува Мареј.