Саудиски свештеник одобрува жените одбиваат да имаат секс доколку нивните сопрузи не ги почитуваат мерките за изолација

7 април, 2020
saudiska arabija

Исламски свештеник од Саудиска Арабија, шеикот Абдула Ахмед ал Мутлак изјави дека на сопругите им е дозволено да одбијат сексуални односи со своите сопрузи кои не ги почитуваат мерките на претпазливост среде пандемијата на коронавирус.

„Вие воопшто не сте грешници … само се заштитувате себеси“, одговори шеикот на прашањето кое му беше поставено на верското ТВ шоу под името „Фетва“, кое се емитува на националната телевизија.

Една жена објасни дека дури и за време на пандемијата на коронавирусот, нејзиниот сопруг не останува дома и не ги почитува пропишаните ограничувања и додаде дека се плаши дека ќе се зарази со коронавирус доколку ја задоволи неговата желба за сексуален однос.

„Остани подалеку од него. Ако сопругот е несовесен, жената има право да го одбие сексуалниот однос“, одговори тој.

Во Саудиска Арабија досега официјално се регистрирани 2463 случаи на заразени и 34 смртни случаи.