Се случи уметничко чудо, оживеаја Мона Лиза и Девојката со бисерна обетка (ВИДЕО)

23 јуни, 2020
Се случи уметничко чудо, оживеаја Мона Лиза и Девојката со бисерна обетка (ВИДЕО)

Нема љубители на уметноста и на славните слики кои барем еднаш во животот не се запрашале како навистина изгледале Мона Лиза на Да Винчи или Девојката со бисерна обетка на Вермер.

Денис Шираев, експерт за вештачка интелигенција ги реставрирал старите снимки од Њујорк и успеал да ги “оживее” познатите лица од класичното сликарство.

На снимката може да се видат најпознатите лица како се движат, како вистински луѓе.

Не треба да се очекува совршенство од оваа реставрација, но во секој случај ни дава почетен одговор како навистина изгледале Мона Лиза или Девојката со бисерна обетка.