Секојдневно во неа се фрла 4500 тони отпад: Погледнете како изгледа најзагадената река во светот светот?

26 април, 2020
најзагадена река

Буриганга тече низ југозападниот дел на Дака – главниот град на Бангладеш, каде живеат околу 15 милиони луѓе. Долга е околу 18 километри, со просечна длабочина од 7,6 метри, а максимална 18 метри.

Со оглед на тоа што повеќето територии на Бангладеш се состојат од речни системи со околу 700 реки, тие играат важна улога во транспортната инфраструктура на земјата, како и нејзиниот економски развој. Буриганга порано беше извор на енергија на Дака, но денес се смета за една од најзагадените реки во светот, која ги загрозува животите на луѓето и животните.

Имено, во Буриганг секој ден се фрла околу 4500 тони секаков вид на ѓубре – од индустриски и медицински отпад преку отпад од домаќинства до фекалии. Во реката лебди, стар отпад, пластика, мртвите животни …


Згора на тоа, повеќе од 60.000 кубни метри токсична вода се влева во неа секој ден како резултат на производство на разни индустрии, од кои една третина од отпадот припаѓа од кожарската индустрија.

Загадувањето на реките негативно влијае на здравјето на лицата кои живеат во нејзина близина. Како и да е, луѓето сè уште пловат по неа затоа што немаат друг избор, покрај тоа ја  користат за перење и миење садови.

Бангладеш е една од најсиромашните земји во светот и тешката индустрија вработува многу луѓе. Ова е причината зошто локалните власти биле неуспешни во регулирањето на проблемите со справување со отпадот. Некои дури тврдат дека на Буриганг и нема помош.

Погледнете како изгледа една од најзагадените реки во светот.