Шок: Американски научници велат дека хидроксихлорокинската терапија прави повеќе штета отколку добро за пациентите

23 април, 2020
корона терапија

Дали е можно дека терапијата во која инвестира светот да не е толку ефикасна?

Студијата на американскиот Национален институт за здравје (NIH) и Универзитетот во Вирџинија тврди дека повеќе луѓе со вирусот корона починале откако биле третирани со хидроксихлорокин, наспроти пациентите на кои им била дадена конвенционална терапија, пренесува CBS News.

Резултатите од студијата, според тоа, тврдат дека во ниеден момент не било докажано дека пациентите кои примаат хидроксихлороин имаат какви било подобрувања.

Студијата вклучува 368 пациенти, највеќе досега и пациентите примале само хидроксихлорокин или хлорохин во комбинација со азитромицин.

Ова се досиеја на 368 машки пациенти кои биле хоспитализирани по инфекција со корона вирусот и биле пуштени до 11 април или починале.

Починале околу 28% од оние на кои им биле дадени хидроксихлорохин, во споредба со 11% кои примале конвенционална терапија.

Дури 22 проценти од оние кои примале хлорохин во комбинација со азитромицин исто така починале, но разликата помеѓу групата што ја прима оваа комбинација и оној што прима конвенционална терапија не се смета за репрезентативен примерок за да се исклучат други фактори што може да влијаат врз неа.

Студијата покажа дека хидроксихлорокин не направил никаква разлика во потребата за респиратор.

Истражувачите не ги следат несаканите ефекти, но забележаале дека лекот има потенцијал да ги оштети другите органи.

Не е познато дека овој лек има потенцијално сериозни несакани ефекти, вклучително и промени во отчукувањата на срцето кои можат да доведат до ненадејна смрт.

Патем, на почетокот од овој месец, научниците во Бразил запреа со дел од студијата која ја тестираше ефикасноста на хидроксихлорокин, „помладата сестра“ на хлорокин, откако една четвртина од пациентите развија проблеми со артритис.

Како и да е, оваа студија има за цел да лансира други, посеопфатни оние кои построго ќе го тестираат ефектот на хидроксихлорокин врз организмот.

Хидроксихлорохинот ја стекна својата „слава“ во ек на пандемија со корона вирусот поради неговата способност да спречи синдром на акутна респираторна дистрес, или реакција на имунолошкиот систем на т.н. цитокино невреме, што предизвикува трета и најтешка фаза на болеста Ковид-19.

Иако ова се неофицијални докази, други научници чекаат преглед на официјално објавување на оваа студија.