Си пловеле со недели.. без да знаат што во светот се случува! Епа ШОК!

22 април, 2020
Насловна

Во 2017 година, Елена Манигети и Рајан Озборн решија да се повлечат, да купат брод и да пловат низ целиот свет. Тие ги замолија своите семејства да останат во контакт, но со едно правило – нема лоши вести. Двојката, која живееше во Манчестер, минатиот месец патувала преку Атлантикот од Канарските острови до Карибите, кога, непознат за нив, започна да се шири нов и смртоносен вирус низ целиот свет. По 25 дена на море и со малку комуникација со надворешниот свет, парот планираше да се закотви на мал остров кон средината на март, јавува Би-Би-Си. Но, кога успеале да фатат сигнал кога пристигнале до брегот, откриле дека границите се затворени и дека светот е во глобална пандемија за која не знаеле ништо.

Двојката била претежно на море, и со ограничен пристап до Интернет и ретка комуникација со семејството и пријателите, тие немале идеја колку сериозна станала ситуацијата.

 „На нашите контакти од брегот им кажавме дека не сакаме да ги слушнеме лошите вести, што беше напорна работа затоа што беше прилично лоша вест“, вели Елена, чие семејство е од Ломбардија – најтешко погодениот регион на Италија.

Елана и Рајан добивале вести за тоа како пандемијата влијаела врз нивните семејства.

„Мојот роден град е во италијанскиот регион Ломбардија, кој беше еден од најтешко погодените во светот“, вели таа. „Рајан и јас не разбравме како тоа влијаеше врз нашите семејства сè додека не успеав да се јавам кај татко ми“.


„Беше тежок разговор. Тој ми рече да не паничам, но нашиот град е еден од најтешко погодените на глобално ниво. Тој ми испрати статија од Њујорк Тајмс за нашиот град … Бев шокирана“.


“Тоа беше гадна слика. Нема повеќе ковчези или места на гробиштата или крематориуми. За среќа, моето семејство е безбедно и изолирано повеќе од шест недели, но многу луѓе што ги знаеме со години починале”.

Елена и Рајан моментно се безбедни во Сент Винсент, Белгија но тие се загрижени колку долго ќе треба да останат таму. Тие се надеваат дека ќе можат да се упатат кон север за да ги истражат Карибите понатаму, но ситуацијата сега е неизвесна. „Ние сме во сендвичот помеѓу сезоната на урагани и вирусот“.