СВЕТ И КУНИТЕ ПРЕНЕСУВААТ КОРОНА: Холандската Влада ДАДЕ НАРЕДБА ЗА УБИВАЊЕ на 10.000 КУНИ

8 јуни, 2020
kuni

Масовна егзекуција e наредена откако холандските научници потврдија дека куните можат да ги заразат луѓето корона вирусот.

Холандските власти наредија убиство на 10.000 куни од страв дека овие животни се носители на вирусот корона и дека можат да предизвикаат нов бран на епидемијата.

Егзекуцијата требаше да се случи во петок, но беше одложена поради остри критики и немири од активисти кои се борат за заштита на животните.

Налогот е стопиран, но холандските власти сè уште не се откажуваат од намерата. Холандскиот министер за земјоделство Карола Шутен изјави дека смртта на животните во овој случај е неопходно зло.